Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αναφορά στα κλεμμένα κειμήλια από τους Βούλγαρους έκανε ο Αρχιεπίσκοπος

Αναφορά στα κλεμμένα από τους Βουλγάρους κειμήλια της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, έκανε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά την επίσκεψή του στο βυζαντινό μοναστήρι.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε «συγκλονισμένος» για το μέγεθος της καταστροφής, από την πυρκαγιά του περασμένου Δεκεμβρίου, μέσα από την οποία όμως, «αποδείχθηκε η αγάπη αρχών και κόσμου για τη μονή», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έχει πληγές που μας πονάνε η μονή. Μαζί με τα κειμήλια που παράνομα παρακρατούνται από τους Βούλγαρους στη γείτονα, η πυρκαγιά ήρθε να προσθέσει πληγές και να συγκλονίσει τους πάντες με την καταστροφή που προκάλεσε. Ήταν όμως και μία ευκαιρία για να φανεί η αγάπη και συμπαράσταση όχι μόνο των αρχών του τόπου αυτού, αλλά του συνόλου των πολιτών».
Επίσης επεσήμανε κατά την προσφώνηση του στο καθολικό της μονής, χαρακτηρίζοντας το: «Μνημείο που μαρτυρεί την αλήθεια δια μέσου των αιώνων».
Να σημειωθεί, ότι ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στους χώρους του μοναστηριού, από την Ηγουμένη Φεβρωνία, και με δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στο βυζαντινό μοναστήρι, ως νεαρός φοιτητής θεολογίας.
«Ήρθα ως φοιτητής σ` αυτόν τον τόπο λατρείας και Ιστορίας, για μελέτη. Η δεύτερη φορά, συνέπεσε με την εγκατάσταση της Αδελφότητας. Θυμάμαι τότε πως σκέφτηκα ότι το μοναστήρι ήθελε τόσο πολλά για να συντηρηθεί, που δεν θα ήταν απίθανο ακόμη και να έκλεινε σε λίγο καιρό. Εδώ όμως έγιναν θαύματα», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Για τα ιερά κειμήλια και τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς, που άρπαξαν τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, κατά την υποχώρησή τους από την ανατολική Μακεδονία το 1919, τόσο από τον Τίμιο Πρόδρομο των Σερρών όσο και από την Εικοσιφοίνισσα, ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κα από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο, κατά την απογευματινή επίσκεψη και ξενάγηση στο Κειμηλιαρχείο της μητρόπολης.
Ο Μητροπολίτης Θεολόγος, μπροστά από την κενή προθήκη, έθεσε για μία ακόμη φορά το αίτημα επιστροφής των κειμηλίων, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στη Σόφια στο αρχείο του κέντρου Σλάβο - Βυζαντινών Σπουδών «Ivan Dujcev».
Πηγή: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: